preskoči na sadržaj
 

RAZGLEDNICAMA ZA SOLIDARNIJI SVIJET

Učenici i učenice Osnovne škole Podturen priključili su se svojim europskim kolegama u obilježavanju Dana  eliminacije rasne diskriminacije i postali dio kampanje P.S. Pokreni solidarnost!, u sklopu koje će svojim sugrađanima slati poruke solidarnosti. Zato, ako dobijete razglednicu s porukom nekog od osnovnoškolaca, uzvratite im vlastitom porukom solidarnosti!

Tekst razglednice kreira se na radionicama pisanja koje organiziraju suradnice u projektu: učiteljica hrvatskoga jezika Tajana Gašparić te stručna suradnica pedagoginja Martina Jalšovec. Ovaj međunarodni projekt traje sljedeće dvije godine i u prvoj godini sudjeluje 13 osnovnih škola u Hrvatskoj, a provodi ga nevladina organizacija Centar za mirovne studije.

Nasumično odabrani stanovnici lokalnih zajednica razglednice će na kućne adrese zaprimiti u danima oko 21. ožujka 2018., službenog Međunarodnog dana borbe eliminacije rasne diskriminacije.


Učenici i učenice Osnovne škole Podturen priključili su se svojim europskim kolegama u obilježavanju Dana  eliminacije rasne diskriminacije i postali dio kampanje P.S. Pokreni solidarnost!, u sklopu koje će svojim sugrađanima slati poruke solidarnosti.

Zato, ako dobijete razglednicu s porukom nekog od osnovnoškolaca, uzvratite im vlastitom porukom solidarnosti!

Na razglednicama se nalaze fotografije koje govore o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje, a koje su rad fotografa i fotografkinja iz Francuske, Poljske, Španjolske i Hrvatske. Kampanja je dio projekta u kojem će učenici iz ove četiri zemlje naučiti kako analizirati sliku i poruke skrivene u njima, ali i drugim vizualnim materijalima kojima su svakodnevno okruženi u suvremenome društvu.

Tekst razglednice kreira se na radionicama pisanja koje organiziraju suradnice u projektu: učiteljica hrvatskoga jezika Tajana Gašparić te stručna suradnica pedagoginja Martina Jalšovec.

 Također, svaki učenik koji sudjeluje u projektu nasumce odabire primatelja iz telefonskog imenika i tom primatelju piše razglednicu koja sadrži poruku solidarnosti.

Ovaj projekt ima dvostruke temelje: u građanskom odgoju te umjetničkom i kulturnom odgoju i obrazovanju. Nastao je na tragu projekta kojeg francuska organizacija La Ligue de l’enseignement provodi već 15 godina i u kojoj svake godine sudjeluje oko 100 000 učenika i učenica diljem Francuske. Ovaj međunarodni projekt traje sljedeće dvije godine i u prvoj godini sudjeluje 13 osnovnih škola u Hrvatskoj, a provodi ga nevladina organizacija Centar za mirovne studije.

U tijeku je provedba radionica  sa zainteresiranim učenicima u uzrastu od 6.-8. razreda. Prema planu Projekta u prvim susretima  analizirane su fotografije koje prikazuju društveno osjetljive teme viđene očima  umjetnika fotografa, a trenutno se provode radionice pisanja poruka. Na osvješćivanje vrijednosti antidiskriminacije i ostvarivanja jednakosti u suvremenom hrvatskom društvu učenici su pripremani  kroz strukturirane radionice projekta te međupredmetne teme Školskih preventivnih programa i Građanskog odgoja i obrazovanja. Poseban naglasak na senzibilizaciju za teme antidiskriminacije u svim je razrednim odjelima stavljen i kroz radionice povodom Dana ružičastih majica - borbe protiv međuvršnjačkog nasilja te s vršnjačkim edukatorima- polaznicima grupe Vršnjačka pomoć. Voditeljice radionica bile su ugodno iznenađene načinom analiziranja fotografija i osjetljivošću zamjećivanja vizualnih detalja koji nose vrlo duboke poruke. Izrazile su i nadu da primatelji razglednica zamijete tu vještinu i odgovore na poruku te tako učenicima pokažu da njihova inicijativa ima vrijednost za širu zajednicu. Nasumično odabrani stanovnici lokalnih zajednica razglednice će na kućne adrese zaprimiti u danima oko 21. ožujka 2018., službenog Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: MARTINA JALŠOVEC   datum: 8. 3. 2018.

E-IMENIK

E-IMENIK PRISTUP ZA UČITELJE

http://e-dnevnik.skole.hr/main/login

E-IMENIK PRISTUP ZA UČENIKE

http://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava


Tražilica

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 1. 2012.

Ukupno: 327475
Ovaj mjesec: 2195
Ovaj tjedan: 172

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju