preskoči na sadržaj
 

IZLOŽBA ''PODZEMLJE I ČOVJEČJA RIBICA''

Od 11. do 19. studenoga u našoj je školi predstavljena izložba "Podzemlje i čovječja ribica", koju organizira Hrvatsko herpetološko društvo Hyla u sklopu projekta Proteus – projekt zaštite čovječje ribice.

Izložba će na svom putovanju posjetiti čak 26 ustanova diljem cijele Hrvatske, a naša je škola sedma u tom nizu. Na deset slikovitih „pingvin plakata“ prikazana je biologija, ekologija i ugroženost čovječje ribice i krškog podzemlja, kao njenog glavnog staništa. Učenici petih razreda pobliže su se upoznali s ovom neobičnom životinjom na grupi Ekologija životinja  s učiteljicom Sarom Janković,  a učenici šesti razreda an prirodi s učiteljicom Ternom Radovan. Izložba je otvorena za sve učenike u pretprostoru školske knjižnice.

Više u nastavku!


Izložba "Podzemlje i čovječja ribica"

 

Od 11. do 19. studenoga u našoj je školipredstavljena izložba"Podzemlje i čovječja ribica",koju organizira Hrvatsko herpetološko društvo Hyla u sklopu projekta Proteus – projekt zaštite čovječje ribice. Izložba će na svom putovanju posjetiti čak 26 ustanova diljem cijele Hrvatske, a naša je škola sedma u tom nizu. Na deset slikovitih „pingvin plakata“ prikazana je biologija, ekologija i ugroženost čovječje ribice i krškog podzemlja, kao njenog glavnog staništa.Učenici petih razreda pobliže su se upoznali s ovom neobičnom životinjom na grupi Ekologija životinja.

 

Čovječja ribica (Proteusanguinus), repati je vodozemac boje nalik čovječjoj koži, po čemu je dobila naziv. Duguljasta je tijela (20–30cm) i kratkih slabih nogu, a zbog života u stalnoj tami podzemlja oči su joj potpuno zakržljale i prekrivene slojem kože. Za disanje joj služe tri para velikih, razgranatih crvenih škrgi na kraju glave ispred prednjih nogu. Rep joj je izrazito snažan i služi za propeliranje kroz vodu. Hrani se sitnim račićima i drugim manjim životinjama što žive u vodi podzemlja. Zbog izrazito hladnog i siromašnog staništa u špiljama, doživljava svoju spolnu zrelost još u stadiju ličinke, u kojem ostaje tijekom čitavog života.

Čovječja ribica endem je dinarskog krša i naseljava uski priobalni pojas od Slovenije do Crne Gore.

Zakonom o zaštiti prirode strogo je zaštićena vrsta, što znači da ju je zabranjeno namjerno uznemiravati, hvatati i ubijati te uništavati njezina staništa.

Glavni uzroci ugroženosti ove vrste su nekontrolirana urbanizacija, promjene režima podzemnih voda zbog različitih hidrotehničkih zahvata, od izgradnje brana do crpljenja vode te onečišćenje podzemnih voda.

Jeste li znali da je čovječja ribica vodozemac s najdužim životnim vijekom?Ona živi više od 60 godina!

                                                                   Sara Janković

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: MARTINA JALŠOVEC   datum: 18. 11. 2014.

E-IMENIK

E-IMENIK PRISTUP ZA UČITELJE

http://e-dnevnik.skole.hr/main/login

E-IMENIK PRISTUP ZA UČENIKE

http://ocjene.skole.hr/pocetna/prijava


Tražilica

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 1. 2012.

Ukupno: 422712
Ovaj mjesec: 1871
Ovaj tjedan: 206

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju