2022-05-02 13:29:46

DRŽAVNA SMOTRA LIDRANO U VODICAMA

     Ove godine se Državni  Lidrano održavao uživo u Vodicama u Hotelu Imperial od 24.4. do 27.4.2022. godine. Literarni rad Domagoja Posavi  “Srce” bio je prvo nominiran, a onda i odabran za državnu smotru. Uvršten je u Zbornik literarnih i novinarskih radova Lidrano 2022. Ova smotra nije natjecateljskog karaktera jer prema riječima dr. sc.  Dubravke Težak, već samim time što ste odabrani ste najbolji među najboljima. Nominiranih je bilo 225 literarnih radova, a u komisiji su bili:

1. Mirela Barbaroša-Šikić, prof., Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb

 2. prof. dr. sc. Krešimir Bagić, Filozofski fakultet, Zagreb

3. Zoran Ferić, predsjednik Hrvatskog društva pisaca, Zagreb

4. Marko Gregur, književnik, Društvo hrvatskih književnika, Zagreb

5. Hrvoje Kovačević, književnik, Društvo hrvatskih književnika, Zagreb

6. Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Zagreb

 7. Miroslav Mićanović, prof., Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb

 8. Kristijan Novak, književnik, Filozofski fakultet, Rijeka

 9. dr. sc. Dubravka Težak, Učiteljski fakultet, Zagreb

     Komisija je  bodovanjem ocjena od 1 do 5 odabrala 30 najboljih radova i pozvala ih na Državnu smotru. Naglašeno je da smisao Lidrana nije da svi postanu  literati odnosno pisci,  već je važna pismenost i poticaj na čitanje jer time se postaje bolji i uspješniji u svim ostalim poslovima.

     Na okruglim stolovima sa članovima komisije raspravljalo se o svakom pojedinom literarnom radu, načinu nastajanja, ideji, jeziku i poticaju na daljnje bavljenje pisanjem.  Održan je i književni susret s Hrvojem Kovačevićem, uspješnim hrvatskim piscem koji piše za odrasle i djecu pa je ujedno dogovorena i daljnja suradnja. Državni Lidrano je jedno bogato i  za govorenu i pisanu riječ neprocjenjivo  životno  iskustvo.


Osnovna škola Podturen